Thursday, July 26, 2012

Nasi Minyak Ayam Masak Merah dan Acar


Nasi Minyak:

Bahan2:
1 sudu minyak sapi
10 biji kismis
5 biji bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga lawang
2 tin beras biasa
2 1/2 tin air
1/2 tin susu cair
1 helai daun pandan
pewarna hijau
pewarna merah

Cara2:

Panaskan minyak sapi dalam periuk nasi, masukkan bunga cengkih, kayu manis, pelaga, lawang.
Dah bau wangi, masukkan air dan susu cair
Dalam 10 minit, masukkan kismis gaul sekali je.
Letak atas periuk nasi letrik dan tekan, dalam 10 minit lagi tu letak daun pandan. Titiskan pewarna hijau sikit dan merah sikit.
SIAP.

Ayam Masak Merah.

Ayam separuh ekor (potong kecil2).
Cili kering 10 biji (potong2 dan rendam dalam air panas)
Bawang merah 5 biji
Bawang putih 3 biji
Kulit kayu manis 1 inci
Bunga Lawang 1 kuntum
Halia seinci
Serai sebatang
Gula Merah sesudu besar
Lengkuas 1/2 inci
Sedikit minyak masak
Cara2:
1. Ayam dibasuh, dilumur kunyit dan garam. Goreng.
2. Sementara tu, blend Lengkuas, Halia, Bawang merah dan bawang putih.
3. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis. Bila bau dan naik, masukkan bahan2 yg di blend.
4. Masukkan Cili yg sudah dibasuh2 dulu dan buang biji dia (blend dalam bekas blender bawang tadi).
 5. Masukkan Serai. Kacau-kacau sikit, tunggu dalam 5 minit sampai dah nak garing dan naik bau.
6. Masukkan air asam jawa, garam dan gula merah. Gaul rata.
7. Dah mendidih baru lah masukkan ayam yang telah digoreng tadi

 Acar:

1 biji cili benggala hijau
1 biji cili benggala merah
1 biji bawang besar di potong memanjang
Sedikit kobis.

Cuka, garam dan gula Mayang kesemua bahan. Masukkan sesudu besar cuka, secubit garam dan secubit gula. Masukkan air masak, gaul dengan sudu supaya rata.

 SIAP untuk di makan...



No comments:

Post a Comment